Składniki
- Kilka ugotowanych ziemniaków (najlepiej dużych)
- 1 kiełbasa
- 20 dag pieczarek
- Pieprz
- Sól
- Koperek
- 1 jajko
- 100 g śmietany
- kilka plasterków sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- margaryna lub masło do nasmarowania formy
Przygotowanie
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć na tłuszczu.Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie w ćwiartki i lekko zrumienić na patelni, bez dodatku tłuszczu.
Jajko wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem oraz koperkiem. Silikonową formę do muffinek lekko wysmarować masłem lub margaryną. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki średniej grubości.
Muffinki przygotować w identyczny sposób. Na samo dno formy oraz boki wyłożyć po plasterku ziemniaka (lub 2 plasterki jeśli ziemniaki są mniejsze, grunt by na dno pokryte było ziemniakiem :))
Następnie wyłożyć: łyżkę sosu śmietanowo-jajecznego, łyżkę pieczarek oraz kiełbasy, na wierzch ziemniak, ponownie łyżka sosu oraz kilka pasków żółtego sera. Muffinki piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Następnie wyłożyć: łyżkę sosu śmietanowo-jajecznego, łyżkę pieczarek oraz kiełbasy, na wierzch ziemniak, ponownie łyżka sosu oraz kilka pasków żółtego sera. Muffinki piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
źródło: https://smaker.pl/przepis-wytrawne-muffinki-ziemniaczane,126434,kuchcik-89.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz