Składniki
- ciasto:
- ok. 450 mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
- 200 g mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki spirytusu,
- masa toffi:
- 200 g cukru białego kryształ,
- 4 łyżki wody,
- ok 100 ml słodkiej śmietanki 30%.
- ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- migdały.
Przygotowanie
Ciasto:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe ok 40°C).
W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko, żółtka i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Całe migdały (mogą być ze skórką) prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.
Masa toffi:
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy 2 łyżki wody. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż cały cukier się roztopi i uzyska lekko brązowy kolor (nie mieszamy).Wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Rada: jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dolać więcej śmietanki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-paczki-z-masa-toffi-i-prazonymi-migdalami,157103,undefined-35.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz