Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czosnek do przyprawienia mięsa
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół kostki warzywnej
- 2 łyżki czubate śmietany 18%
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki mąki + mąka do obtoczenia pulpetów
- koperek
Przygotowanie
Do miski wkładamy mięso dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz czosnek. Całość mieszamy i lepimy nie za duże kuleczki. Następnie obtaczamy w mące.
Wlewamy do garnka tylko tyle wody żeby zakryła pulpeciki. Kiedy się zagotuje wkładamy pół kostki warzywnej i pulpeciki. Gotujemy 20 min.
Do szklanki dodajemy mleko, śmietanę oraz mąkę. Mieszamy intensywnie żeby nie powstały grudki. Dodajemy do naszych gotujących się pulpecików. Następnie kroimy koperek i również dodajemy całość gotujemy do 5 min. Sos stopniowo zacznie gęstnieć pod wpływem wzrostu temperatury.
Podajemy np. z kaszą i mizerią :)
Podajemy np. z kaszą i mizerią :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-pulpeciki-w-sosie-koperkowym,126150,habibichi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz