sobota, 24 marca 2012

Rolada szpinakowa z twarożkiem i szynką


Rolada szpinakowa z twarożkiem i szynką

Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 2 łyżeczki masła 
  • 6 dużych jajek 
  • 150 g kremowego serka do kanapek 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 6 plastrów szynki
  • sól i pieprz
Sposób wykonania: 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i oprósz mąką. W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj szpinak i podgrzewaj przez 8-10 minut, aż się całkowicie rozmrozi i odparuje. Odstaw na bok do ostudzenia. W dużej misce ubij jajka, dopraw solą i pieprzem. Dodaj podduszony szpinak do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Wylej masę jajeczną na przygotowaną blaszkę, wyrównaj na wierzchu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, aż omlet będzie całkowicie upieczony i będzie go łatwo oddzielić od papieru. Wyjmij blaszkę z piekarnika, przełóż papier z omletem na blat, odstaw na 2-3 minuty do przestudzenia. Przewróć omlet do góry nogami na czysty arkusz papieru i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Rozsmaruj na omlecie twarożek wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż plastry szynki tak, by pokryły całą powierzchnię omletu. Zwiń omlet w roladę, delikatnie dociskając. Owiń roladę w folię aluminiową lub folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1-2 godziny. Wyjmij roladę z lodówki, odetnij brzydsze końcówki i pokrój w 1,5 cm plastry. Podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz