środa, 28 marca 2012

Roladki rybne


Pyszne roladki rybne /Smacznego
Składniki na 4 porcje:
  • większe filety rybne (np. panga, mintaj, tilapia, limanda),
  • pół zielonej cukinii,
  • pół żółtej cukinii,
  • 1 cebula,
  • 1 strąk żółtej papryki,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół pęczka bazylii,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz
1. Rozmrożone i dobrze osuszone filety skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem i solą. Papryki pozbawić nasion, pociąć w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mieszając, poddusić na rozgrzanym maśle. Przestudzić. Zioła grubo posiekać, wymieszać z cukinią. Mieszankę doprawić solą i pieprzem. 

2. Na filetach rybnych rozłożyć cukinię i ciasno zwinąć w ruloniki. Pozostałe warzywa ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach kłaść roladki rybne. Posypać igiełkami rozmarynu. Zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz