Składniki
(na około 1l)10 zielonych orzechów
200 ml spirytusu
200 ml wódki orzechowej (u mnie Soplica) lub opcjonalnie zwykłej
150 g cukru
250 ml wody
laska cynamonu
3 ziarna pieprzu
½ anyżu gwieździstego
Sposób przygotowania przepisu:
Aromatyczna orzechówka
- 1. Orzechy najlepiej zerwać na przełomie czerwca i lipca. Do orzechówki używa się orzechów, które jeszcze nie uformowały zdrewniałej łupinki. Jeżeli bez problemu możemy je pokroić to z pewnością będą dobre.
Do pracy z orzechami polecam silikonowe rękawiczki (chyba że lubicie mieć przez kilka dni brązowe, „brudne” dłonie ;)). - 2. Orzechy kroimy w ćwiartki i wkładamy do słoja. Spirytus mieszamy z wódką orzechową i zalewamy orzechy.
- 3. Zostawiamy w zakręconym naczyniu na 7 dni. Spotkałam się z opinią, że słój powinien stać na słońcu, bo wytrąca się toksyczna substancja, która powinna się rozłożyć. Nie udało mi się tej informacji nigdzie potwierdzić. Mój nastaw stał w szafie ;)
- 4. Po tygodniu przygotowujemy syrop z 250ml wody i 150g cukru. Syrop studzimy i dodajemy laskę cynamonu, ziarna czarnego pieprzu i anyż gwieździsty.
Syrop z przyprawami dodajemy do nastawu i pozostawiamy na kolejne 4-6 tygodni.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Zasadniczo orzechówkę można już spożywać ale polecam nieco się wstrzymać i dać jej się dobrze przegryźć. Im dłużej leżakuje tym aromaty lepiej się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz