niedziela, 4 czerwca 2017

smażona "sowa" czyli kania

Smażone sowy.

Składniki

sowy-kanie
jajka
sól,pieprz
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
 

Sposób przygotowania przepisu:

Smażone sowy
  • Grzyby i przygotowane jajka.1. Grzyby oczyścić i opłukać.Przygotować jajka.Wbić do miski posolić i popieprzyć(jak do kotletów).
  • Panierowane sowy.2. Każdego grzyba obtoczyć w mące,potem jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Smażenie sów.3. Na patelnię wlać olej.Przygotowane sowy kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
SOWA (4)
Składniki:
grzyby kanie
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Opcjonalnie:
gałązka rozmarynu
Wykonanie:
Kanie obieramy z zanieczyszczeń, odrywamy nogi, z kapeluszy wykrawamy twarde części.
Grzyby myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba solimy i pieprzymy, a następnie panierujemy jak kotleta, w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor z gałązką rozmarynu. Podajemy gorące z kawałkiem ulubionego pieczywa.

SOWA (7)
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smazone-sowy-1
http://www.kawaiczekolada.pl/kania-sowa-smazona/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz