Składniki
- CIASTO:
- 500 g startej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- POLEWA:
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
- 3 łyżki mleka
- + posypka cukrowa
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.
Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy.
Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.
Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi.
Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-marchewkowe-z-polewa-karmelowo-cukrowa,122381,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz