Składniki
- 1,5 l wody
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
- szczypta cukru (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dolewamy do tego passatę, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 10 minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-zupa-pomidorowa-z-lanymi-kluskami,122664,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz