Składniki
- mąka żytnia 30 dkg
- mąka chlebowa 70 dkg
- drożdże 6 dkg
- woda ciepła 700 ml
- sól 2,5 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- cebula 2 szt.średnie
- kminek 2 op.
- masło 1/4 kostki
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody.
Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min.
Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto.
Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150 st.po 10 min. zwiększyć temp.do 200 st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody.
Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min.
Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto.
Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150 st.po 10 min. zwiększyć temp.do 200 st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie.
Po upieczeniu studzić na kratce.
źródło: https://smaker.pl/przepis-chleb-z-cebulka-i-kminkiem,122377,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz