Składniki
- składniki na ciasto:
- 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowe
- 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
- składniki na krem budyniowy:
- 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej
- 3 żółtka 2 cukry waniliowe 30 dag miękkiego masła
- ponadto:
- 30 dag kakaowych herbatników 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną. Żółtka ubijamy na gładką masę, dodając porcjami cukier. Do masy jajecznej dodajemy składniki "suche", mieszamy i dodajemy porcjami ubite białka, ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 st. C. Studzimy.
jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Ciasto czekoladowe przecinamy wzdłużnie na pół. Jeden kawałek układamy w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy masą budyniową, układamy herbatniki, następnie znów masę budyniową i ciasto czekoladowe, które cienko smarujemy masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem chłodzimy minimum 2 godziny.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-czekoladowe-z-niespodzianka,122355,ekspansja-smaku.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz