niedziela, 4 czerwca 2017

ciasto czekoladowe z niespodzianką

ciasto czekoladowe z niespodzianką

Składniki

  • składniki na ciasto:
  • 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowe
  • 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli
  • składniki na krem budyniowy:
  • 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 żółtka 2 cukry waniliowe 30 dag miękkiego masła
  • ponadto:
  •  30 dag kakaowych herbatników 1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną. Żółtka ubijamy na gładką masę, dodając porcjami cukier. Do masy jajecznej dodajemy składniki "suche", mieszamy i dodajemy porcjami ubite białka, ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 st. C. Studzimy.
jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Ciasto czekoladowe przecinamy wzdłużnie na pół. Jeden kawałek układamy w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy masą budyniową, układamy herbatniki, następnie znów masę budyniową i ciasto czekoladowe, które cienko smarujemy masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem chłodzimy minimum 2 godziny.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-czekoladowe-z-niespodzianka,122355,ekspansja-smaku.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz