Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ...
- Nadzienie:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 300 g truskawek
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła.
Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy.
źródło: https://smaker.pl/przepis-rolada-z-truskawkami-bita-smietana-i-mascarpone,151590,szefowa-kuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz