środa, 7 czerwca 2017

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone
 

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ...
  • Nadzienie:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 g truskawek
  • mięta do dekoracji
 

Przygotowanie

 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła.
Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy.
źródło: https://smaker.pl/przepis-rolada-z-truskawkami-bita-smietana-i-mascarpone,151590,szefowa-kuchni.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz