Składniki
- 14-16 skrzydełek (lub inna dowolna liczba)
- 1.5 szklanki Coca-coli
- 2/3 szklanki łagodnego ketchupu
- kilka kropli sosu Tabasco lub np. sosu Siracha lub innego pikantnego sosu
- 1.5 łyżki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonej (wędzonej) łagodnej papryki
- Pieprz, sól
- szczypta mielonej papryki chili
Przygotowanie
Skrzydełka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną (wędzoną) papryką. W misce skrzydełka mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy z 1 ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę.
W miseczce mieszamy ketchup, coca-colę, sos Tabasco, cukier, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonego chili. Mieszankę przelewamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, lub do momentu aż sos zgęstnieje. Możemy też sos zagęścić rozpuszczając płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodając ją do sosu. Gtujemy sos jeszcze przez kilka chwil i zestawiamy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy skrzydełka.
Pieczemy je ok. 30 minut. Po upływie tego czasu przerywamy pieczenie i wyjmujemy skrzydełka. Smarujemy je dokładnie cienką warstwą przygotowanego sosu bbq i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli podajemy z ulubioną surówką i dodatkami (np. frytki lub pieczone ziemniaczki, etc.), a także pozostałym sosem bbq.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pieczone-skrzydelka-w-domowym-sosie-bbq-na-coli,151430,codziennik-kulinarny.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz