Składniki
- SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250 ml
- -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka
- -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka
- -200 ml śmietany 30 lub 36% -truskawki około 15-20 sztuk
- -3 łyżki cukru -1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd.
Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki.
Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki.
Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy.
Około 10 małych truskawek blendujemy na mus.W garnku gotujemy 1,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru.
Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, i dokładnie mieszamy by nie było grudek i gotujemy do gęstości.
Następie chwilę studzimy, dodajemy zimne mleko i miksujemy na najwyższych obrotach.
Około 10 małych truskawek blendujemy na mus.W garnku gotujemy 1,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru.
Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, i dokładnie mieszamy by nie było grudek i gotujemy do gęstości.
Następie chwilę studzimy, dodajemy zimne mleko i miksujemy na najwyższych obrotach.
Następnie dodajemy mus z truskawek.
Miksujemy.
kaszkę dajemy do szklanek.
Wkładamy do lodówki.
Po 20 minutach ubijamy śmietanę z 1,5 łyżka cukru pudru, dekorujemy nią desery, a na śmietanę wykładamy truskawki.
Po 20 minutach ubijamy śmietanę z 1,5 łyżka cukru pudru, dekorujemy nią desery, a na śmietanę wykładamy truskawki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-deser-truskawkowa-fantazja,151420,smaki-katriny.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz