Składniki
- makaron świderki
- sól
- Sos :
- 200 ml rieslinga
- 300 ml śmietany kremówki
- 80 g szczawiu (może być ze słoiczka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie
Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.
źródło: https://smaker.pl/przepis-makaron-z-kremowym-sosem-szczawiowym,122211,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz