wtorek, 2 maja 2017

Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii

Dania główne

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanej (u mnie prażona)
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + opcjonalnie do posypania placków
  • 2 jajka
  • 1 cukinia (około 350 g)
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

 
Kaszę gryczaną gotujemy 5 minut dłużej niż na opakowaniu - by się nieco rozgotowała Przekładamy do miski. Cukinię (ze skórką, ale pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. 
Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki)
Podajemy solo lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką.

źródło: https://smaker.pl/przepis-fit-placki-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii,121653,mimiwiki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz