piątek, 5 maja 2017

Drożdżowa buchta-najlepsza na świecie.

Desery

Składniki

  • mąka 60 dkg
  • drożdże 5 dkg
  • cukier do zaczynu 1 łyżka mąka drożdże i mleko po łyżce
  • masło 1/2 kostki
  • żółtka 3 szt plus jajko
  • mleko na oko
  • cukier 1/2 szkl
  • rodzynki 10 dkg
  • cytryna

Przygotowanie

 
Z łyżki mąki,cukru,mleka i drożdży zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski dać mąkę utarte żółtka z cukrem ,oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę.
Wszystko wyrabiać do odstającego ciasta od ręki.
Pod koniec dodać rodzynki oraz roztopione masło i zarobić.
Przykryć i zostawić na 40min.do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę,lekko zagnieść i dać do foremki( u mnie kwadratowa tortownica) Po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem,w celu uzyskania ładnego koloru po upieczeniu.
Piec do suchego patyczka w 190 st.
źródło: https://smaker.pl/przepis-drozdzowa-buchta-najlepsza-na-swiecie,126036,docherro.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz