Składniki
- mąka 60 dkg
- drożdże 5 dkg
- cukier do zaczynu 1 łyżka mąka drożdże i mleko po łyżce
- masło 1/2 kostki
- żółtka 3 szt plus jajko
- mleko na oko
- cukier 1/2 szkl
- rodzynki 10 dkg
- cytryna
Przygotowanie
Z łyżki mąki,cukru,mleka i drożdży zrobić zaczyn i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski dać mąkę utarte żółtka z cukrem ,oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę.
Wszystko wyrabiać do odstającego ciasta od ręki.
Pod koniec dodać rodzynki oraz roztopione masło i zarobić.
Przykryć i zostawić na 40min.do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę,lekko zagnieść i dać do foremki( u mnie kwadratowa tortownica) Po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem,w celu uzyskania ładnego koloru po upieczeniu.
Piec do suchego patyczka w 190 st.
Do miski dać mąkę utarte żółtka z cukrem ,oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę.
Wszystko wyrabiać do odstającego ciasta od ręki.
Pod koniec dodać rodzynki oraz roztopione masło i zarobić.
Przykryć i zostawić na 40min.do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę,lekko zagnieść i dać do foremki( u mnie kwadratowa tortownica) Po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem,w celu uzyskania ładnego koloru po upieczeniu.
Piec do suchego patyczka w 190 st.
źródło: https://smaker.pl/przepis-drozdzowa-buchta-najlepsza-na-swiecie,126036,docherro.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz