Składniki
- 1,5 l wody
- 500 g pieczarek
- biała część pora
- 1 duża marchewka
- 1 średni korzeń pietruszki
- ćwierć małego selera
- 2 liście laurowe
- pół szklanki kaszy pęczak
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy do zrumienienia. Por kroimy w cienkie półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy w kostkę - wszystko smażymy około 5 minut na wolny ogniu. Dodajemy do tego pieczarki, zalewamy wodą. Do całości dokładamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości warzyw. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dolać odrobinę wody.
Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki.
Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-zupa-pieczarkowa-z-peczakiem,122147,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz