niedziela, 14 maja 2017

Ajerkoniak

Napoje

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 250 ml spirytusu
  • 2 cukry wanilinowe
  • lub
  • 200 ml mleka
  • 500 ml wódki

Przygotowanie

 
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.
źródło: https://smaker.pl/przepis-ajerkoniak,121909,jagodzianka17.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz