Składniki
- 300 g makaronu penne
- 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g pieczarek
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- tarta mozzarella
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.
Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i je podsmażamy, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy passatę i zioła. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do Sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy.
Podajemy ze starta mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pomidorowy-makaron-z-miesem-mielonym-i-pieczarkami,122120,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz