poniedziałek, 29 maja 2017

Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami

Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami

Składniki

Masa serowa

750 g serka mascarpone
400 ml jogurtu greckiego
400 ml mleka zagęszczonego
8 pełnych łyżek cukru pudru
3 łyżeczki wanilii w płynie lub 2 cukry waniliowe
9 łyżeczek żelatyny
300 g truskawek



Na spód:
4 wafelki kokosowe w czekoladzie 48 g każdy


Do dekoracji : 
2 wafelki kokosowe w czekoladzie
truskawki
50 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
 

Sposób przygotowania przepisu:

Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami
  • 1. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
    Truskawki zmiksować blenderem.
  • 2. Do serka dodać cukier, wanilię, mleko zagęszczone i jogurt, wszystko miksować, aż masa zrobi się sztywna. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić, dodać do ubitej masy serowej cały czas miksując, dodać zmiksowane truskawki, delikatnie wymieszać tak aby powstał marmurek, masę wylać na wafelki.
  • 3. Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia udekorować pokrojonymi wafelkami, truskawkami i rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka czekoladą.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmurkowy-sernik-z-kokosowymi-wafelkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz