Składniki
Masa serowa750 g serka mascarpone
400 ml jogurtu greckiego
400 ml mleka zagęszczonego
8 pełnych łyżek cukru pudru
3 łyżeczki wanilii w płynie lub 2 cukry waniliowe
9 łyżeczek żelatyny
300 g truskawek
Na spód:
4 wafelki kokosowe w czekoladzie 48 g każdy
Do dekoracji :
2 wafelki kokosowe w czekoladzie
truskawki
50 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Marmurkowy sernik z kokosowymi wafelkami
- 1. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm.
Truskawki zmiksować blenderem. - 2. Do serka dodać cukier, wanilię, mleko zagęszczone i jogurt, wszystko miksować, aż masa zrobi się sztywna. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić, dodać do ubitej masy serowej cały czas miksując, dodać zmiksowane truskawki, delikatnie wymieszać tak aby powstał marmurek, masę wylać na wafelki.
- 3. Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia udekorować pokrojonymi wafelkami, truskawkami i rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz