piątek, 19 maja 2017

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)

Składniki

6 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce)
Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy.
Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ucierane-ciasto-z-rabarbarem-na-krupczatce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz