
Szparagi nadają się praktycznie do każdego dania. Zanim jednak zaczniemy przeglądać przepisy na dania ze szparagów, zastanówmy się nad podstawami.
Jak przygotować szparagi?
Zacznijmy od wyboru odpowiednich szparagów w sklepie lub na targu. Świeże, dobre do jedzeniaszparagipowinny mieć zamknięte główki i połyskującą skórkę. Łodyga ma być elastyczna, a po jej złamaniu lub po naciśnięciu powinien wydzielać się sok. Innym sposobem rozpoznania świeżości, jest potarcie łodyg szparagów o siebie – te dobre powinny wydać charakterystyczny „piszczący” dźwięk. Końcówki tych warzyw nie powinny być zbyt mocno zdrewniałe.

Zakupione szparagi należy dokładnie umyć. Jeśli będziemy je gotować, białe szparagi należy obrać ze skórki, jeśli tego nie zrobimy nabiorą one gorzkiego, nieprzyjemnego smaku.Szparagi zielone pozostawiamy w skórce. Obieranie zaczynamy od góry, tuż pod główką i kierujemy ku dołowi. W sklepach można kupić specjalne nożyki i obieraczki do tych warzyw, jednak spokojnie poradzimy sobie używając zwykłego noża kuchennego bez ząbków lub skrobaczki do warzyw. Gdy obierzemy szparagi ze skórki, obcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki. Jeśli używamy młodych szparagów, wystarczy odciąć 1-2 cm od końca, z tych starszych natomiast pozbywamy się 4-5 cm łodygi.
Jak gotować szparagi?

Do wody przeznaczonej do gotowania zielonych szparagów warto wsypać szczyptę sody oczyszczonej dzięki czemu pędy zachowają swoją piękną barwę.
Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od odmiany i tego, jak grube mają pędy. Najszybciej ugotują się szparagi zielone, białe i fioletowe trzeba gotować kilka minut dłużej. Najważniejsze by ich nie rozgotować – widelec wbity w łodygę powinien łatwo z niej wychodzić.
Jak przechowywać szparagi?
Najlepsze szparagi, to te świeże. Dlatego nie wolno zbyt długo ich przechowywać, najlepiej zjeść je od razu po zakupie. Jeśli jednak musimy je przechować, najlepiej zawinąć je w wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy i schować do lodówki w torebce foliowej. To zapewni im ochronę przed światłem i utratą wilgoci.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/jak-przygotowac-i-ugotowac-szparagi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz