Składniki
- Ciasto:
- 370 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 1 łyżka melasy
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa kokosowa:
- 400 g wiórków kokosowych
- 2 białka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 łyżek mleka
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek dodać czekoladę, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozsmarować na spodzie formy.
Wiórki kokosowe wymieszać z białkami i mąką. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby kokos się nie spalił.
źródło: https://smaker.pl/przepis-brownie-z-kokosem,121987,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz