czwartek, 18 maja 2017

Brownie z kokosem

Desery

Składniki

  • Ciasto:
  • 370 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa kokosowa:
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 łyżek mleka

Przygotowanie

 
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Jajka ubijać razem z cukrem przez 10 minut, pod koniec ubijania dodać melasę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do ubitych jajek dodać czekoladę, a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozsmarować na spodzie formy.
Wiórki kokosowe wymieszać z białkami i mąką. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut. W połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby kokos się nie spalił.
źródło: https://smaker.pl/przepis-brownie-z-kokosem,121987,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz