Składniki
- filet z halibuta
- plaster masła
- czosnek granulowany
- imbir mielony
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
SOS POROWY
- 1 duży por
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
- plaster masła
- czosnek granulowany
- imbir mielony
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
SOS POROWY
- 1 duży por
- 1/3 szklanki bulionu
- 3 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Halibut w sosie porowym
- 1. Por kroimy w półkrążki i szklimy je na maśle, a następnie zalewamy bulionem i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i zagotowujemy. Sos ściągamy z ognia, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy.
- 2. Oczyszczoną rybę oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem oraz ziołami prowansalskimi i układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch ryby również układamy kawałek masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy od 15 do maksymalnie 20 minut. Gotową rybę układamy na sosie porowym i podajemy np. z puree ziemniaczanym.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/halibut-w-sosie-porowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz