Składniki
- CIASTO:
- Mąka tortowa - ok. 500 g
- Żółtko - 4 szt.
- Margaryna - 3/4 kostki
- Cukier - 1/2 szkl.
- Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
- Śmietana - 3 łyżki
- WARSTWA JABŁKOWA:
- Jabłko - 1 kg
- Migdały - lub orzechy - 100 g posiekanych
- Rodzynki - 100 g
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Cukier - 2-3 łyżki
- PIANA:
- Białka - 4 szt.
- Cukier - 1/2 szkl.
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto (jeśli jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z bakaliami, cukrem i cynamonem, a następnie wykładamy na ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka z cukrem, które wykładamy na ciasto (po 45 minutach pieczenia) i pieczemy jeszcze 15 minut (aż nasza piana się zrumieni). I gotowe :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-placek-z-jablkami-i-piana,121997,natalerzuagnes.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz