Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- 150 g papryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw.
W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą
źródło: https://smaker.pl/przepis-pikantna-tajska-zupa-z-kurczakiem-i-papryka,121744,alepysznie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz