czwartek, 4 maja 2017

śnieżny puch

Desery

Składniki

  • herbatniki pełnoziarniste - polecam z biedronki ponieważ są grubsze niż pozostałe
  • 500 g białego zmielonego sera, może być z wiaderka
  • 2 śnieżki w proszku takie na mleko nie na wodę
  • 1 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
  • 500 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretek
  • Posypka kokosowa:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

 
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
źródło: https://smaker.pl/przepis-sniezny-puch,121675,tasty-and-fit.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz