Składniki
- -Ziemniaki - 1 kg
- -Jajko - 1 szt
- -Mąka ziemniaczana - ok. 3/4 ilości ziemniaków
- -Mąka pszenna - ok. 1/4 ilości ziemniaków
- -Masło - 0,5 kostki
- -Bułka tarta - 3 łyżki
- -Cukier do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przemielić przez maszynkę.
Dodać jajko i mąkę, zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na 6 części .
Z każdej uformować wałek grubości palca i pociąć ukośne kawałki.
Z każdej uformować wałek grubości palca i pociąć ukośne kawałki.
Gotować porcjami w osolonej wodzie przez ok. 6 minut od wypłynięc
Masło roztopić w rondelku, dodać bułkę tartą i podsmażyć.
Ugotowane kopytka polać masłem z bułką tartą i posypać cukrem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-kopytka,122047,balbinka568.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz