Składniki
- CIASTO:
- 400 g mąki
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- Powidła
- Ok. 150 g orzechów włoskich
- 200 g margaryny
- MASA BUDYNIOWA :
- Cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 70 g masła
- 1/2 litra mleka
Przygotowanie
CIASTO:
Margarynę posiekaj z mąką, następnie dodaj 150 g cukru i 4 żółtka. Dodaj śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Cienko rozwałkuj i wyłóż na blachy.
Placki posmaruj powidłami , następnie piana z 4 białek, posyp orzechami.
Piecz w 175°C ok 30 min.
Margarynę posiekaj z mąką, następnie dodaj 150 g cukru i 4 żółtka. Dodaj śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Cienko rozwałkuj i wyłóż na blachy.
Placki posmaruj powidłami , następnie piana z 4 białek, posyp orzechami.
Piecz w 175°C ok 30 min.
MASA:
Z mleka,mąki ziemniaczanej cukru wanilinowego, 3/4 szklanki cukru i żółtka ugotuj budyń.
Wystudzony utrzeć utrzeć masłem.
Przygotowaną masą smaruję placek i przykrywam drugim.
Z mleka,mąki ziemniaczanej cukru wanilinowego, 3/4 szklanki cukru i żółtka ugotuj budyń.
Wystudzony utrzeć utrzeć masłem.
Przygotowaną masą smaruję placek i przykrywam drugim.
źródło: https://smaker.pl/przepis-pyszotka,121712,domimisio2.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz