Składniki
- ½ kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 l wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja użyłam domowej roboty)
- ½ łyżeczki Vegety
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń+natka)
- Kawałek selera
- Kości wołowe (ok. 250 g)
- Kawałek mięsa wołowego
- Natka koperku
- Kilka liści magi
- 2 łyżki śmietany 18 %
- Makaron np. świderki
Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kości wołowe, kawałek mięsa wołowego, Vegetę, nastawiamy całość na małym ogniu. W tym czasie marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w kostkę dodajemy do zupy. Natkę pietruszki, koperek, liście magi drobno siekamy i dodajemy razem z przecierem do zupy. Na patelni podsmażamy na małej ilości masła drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone drobno pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy, gotujemy przez pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy.
Makaron gotujemy w osobnym garnku z małą ilością soli
Makaron gotujemy w osobnym garnku z małą ilością soli
źródło: https://smaker.pl/przepis-pomidorowka-najlepsza,126239,poprostupycha-asia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz