Składniki
1 kg świeżego szczawiu
1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
100 ml śmietany słodkiej
4 żółtka
4 jajka na ugotowane na twardo
50 g masła
sól, pieprz i cukier do smaku
1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
100 ml śmietany słodkiej
4 żółtka
4 jajka na ugotowane na twardo
50 g masła
sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa szczawiowa wg. Magdy Gessler
- 1. Szczaw kilkakrotnie płukamy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
- 2. Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
- 3. Zupę zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- 4. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy).
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-szczawiowa-wg-magdy-gessler-2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz