Składniki
1 szklanka zaparzonej kawy ( zamrożonej )
1 szklanka mleka ( przegotowanego i ostudzonego )
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka likieru ( użyłam orzechowego )
1 szklanka mleka ( przegotowanego i ostudzonego )
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka likieru ( użyłam orzechowego )
Sposób przygotowania przepisu:
Mrożona kawa
- 1. Zaparzoną kawę przelewamy do foremki lub woreczka na kostki lodu i zamrażamy ( ja zawsze jak mi zostanie reszta kawy z ekspresu , przelewam ją do woreczków na lód i zamrażam , w ten sposób mam zawsze mrożoną kawę w pogotowiu :) )
Zamrożone kostki kawy przekładam do szklanek . Ostudzone , przegotowane mleko , przelewam do zakręcanej butelki i mocno wstrząsam by je spienić ( można użyć blendera ).
Kostki kawy posypuję cukrem pudrem ( jeśli ktoś pije kawę bez cukru , można go pominąć ).
Następnie zalewam odrobiną likieru . Całość zalewamy spienionym mlekiem. Wierzch można posypać odrobiną brązowego cukru lub wiórkami czekolady .
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mrozona-kawa-8
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz