Składniki
- garść świeżych poszatkowanych ziół (koperek, natka, szczypiorek)
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 75 g bułki tartej
- 100 ml śmietany 30%
- 150 ml wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą i ziele angielskie dokładnie mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, formujemy z mięsa niewielkiej wielkości klopsiki i obsmażamy na małym ogniu do zrumienienia (około 10-15 minut). Klopsiki przekładamy na talerz, z patelni pozbywamy się tłuszczu ze smażenia, wlewamy na nią sok z cytryny, śmietanę i wodę. Dokładamy dżem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do zredukowania płynu, sos musi być kremowy i nie za gęsty. Na patelnię dodajemy klopsiki, chwilę je gotujemy, posypujemy koperkiem. Podajemy z puree ziemniaczanym.
Przepis - Jamie Oliver.
Przepis - Jamie Oliver.
źródło: https://smaker.pl/przepis-szwedzkie-klopsiki,121811,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz