środa, 24 maja 2017

Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem

Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem

Składniki

  • Brązowy ryż – 100 g
  • Brokuł – 150 g
  • Mix sałat – 120 g
  • Ser feta – 150 g
  • Batat – 100 g
  • Suszona żurawina – 50 g
  • Ocet winny
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

 
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W dużej misce wymieszaj bataty i brokuły z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Następnie rozłóż równomiernie warzywa na blaszce i piecz 20-30 minut, aż będą miękkie.
Kiedy warzywa się pieką ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i przygotuj sos winegret z trzech łyżek oliwy z oliwek, dwóch łyżek octu winnego, posiekanego czosnku, soli i pieprzu.
Wyjmij z piekarnika warzywa i poczekaj, aż wystygną.
Na koniec wrzuć do dużej miski upieczone brokuły i bataty, dodaj mix sałat, brązowy ryż, ser feta i suszoną żurawinę. Polej wszystko sosem winegret i wymieszaj.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-z-brokulami-serem-feta-batatem-i-brazowym-ryzem,122156,alepysznie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz