Składniki
- Brązowy ryż – 100 g
- Brokuł – 150 g
- Mix sałat – 120 g
- Ser feta – 150 g
- Batat – 100 g
- Suszona żurawina – 50 g
- Ocet winny
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Bataty obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W dużej misce wymieszaj bataty i brokuły z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Następnie rozłóż równomiernie warzywa na blaszce i piecz 20-30 minut, aż będą miękkie.
Kiedy warzywa się pieką ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i przygotuj sos winegret z trzech łyżek oliwy z oliwek, dwóch łyżek octu winnego, posiekanego czosnku, soli i pieprzu.
Wyjmij z piekarnika warzywa i poczekaj, aż wystygną.
Na koniec wrzuć do dużej miski upieczone brokuły i bataty, dodaj mix sałat, brązowy ryż, ser feta i suszoną żurawinę. Polej wszystko sosem winegret i wymieszaj.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-z-brokulami-serem-feta-batatem-i-brazowym-ryzem,122156,alepysznie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz