Składniki
szczaw (np 2-2,5kg)
sól (ok 4-5 łyżek)
woda (ok 3/4 szklanki)
czysty smalec (można zastąpić olejem)
sól (ok 4-5 łyżek)
woda (ok 3/4 szklanki)
czysty smalec (można zastąpić olejem)
Sposób przygotowania przepisu:
Siekany szczaw na zimę do słoików
- 1. Świeżo zebrany szczaw dobrze oczyścić z zanieczyszczeń i opłukać. Łodyżki oderwać a najlepiej zrywać już bez nich, wtedy jest szybciej. Opłukany szczaw pokroić na kawałki (nabrać dużą garść i posiekać na 1-1,5cm pasy). W garnku zagotować wodę np szklanka wody na 4-5 łyżek soli i partiami wrzucać szczaw. Szczaw bardzo zmniejsza swoją objętość pod wpływem temepratury, trzeba więc nazbierać i naszykować go sporo. Szczawiu długo nie gotujemy, tylko parzymy aż cały straci na objętości.
- 2. Wrzący przełożyć do słoiczków, do każdego słoiczka dodać po malutkim kawałeczku smalcu lub łyżce oleju. Gorące zakręcać i stawiać do góry dnem.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/siekany-szczaw-na-zime-do-sloikow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz