Składniki
Ciasto:3 żółtka
30 g cukru pudru (3 kopiate łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
100 g masła (pół kostki)
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
Ponadto:
500 g malin
3 malinowe galaretki
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Malinowa chmurka z bezą
- 1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
- 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami.Wylać na upieczone ciasto.
- 3. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
- 4. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
Zamiast świeżych malin, można użyć mrożonych, wtedy do gorącej galaretki dajemy zamrożone maliny.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/malinowa-chmurka-20
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz