Składniki
- biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- krem:
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka i dodatkowo do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- dodatkowo:
- 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
- laska wanilii
- pół białej czekolady startej na tarce do dekoracji
Przygotowanie
biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy razem wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to już robię łyżką.
krem:
żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej) Połączyć z miękkim masłem. Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy wyskrobane ziarnka z wanilii a do drugiej zblendowane wiśnie.
nasączenie:
jak zwykle robię na oko ; ) całości ma być szklanka (250 ml) a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, sok z cytryny, cukier.
jak zwykle robię na oko ; ) całości ma być szklanka (250 ml) a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, sok z cytryny, cukier.
Biszkopt dzielimy na cztery części. Nasączamy płaty biszkoptu, przekładamy kremami. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
źródło: https://smaker.pl/przepis-tort-wisniowo-waniliowy,121914,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz