Składniki
- 2 średnie buraki
- 2 mandarynki
- 100 g świeżego ogórka szklarniowego
- pęczek szczypiorku
- 100 g szynki parmeńskiej
- Sos : 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Upiekłem buraki zawinięte w folię aluminiową, przez 1 ½ godziny, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Po ostudzeniu i obraniu, 3/4 buraków pokroiłem w cienkie plastry a pozostałą część w słupki.
Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki.
Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół.
Szczypiorek posiekałem.
Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki.
Przygotowałem sos :
Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz.
Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem.
Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem.
Mandarynki obrałem i wyfiletowałem, pokroiłem na cząstki.
Ogórka pokroiłem na talarki a następnie przeciąłem na pół.
Szczypiorek posiekałem.
Szynkę parmeńską porwałem na mniejsze kawałki.
Przygotowałem sos :
Wymieszałem oliwę, musztardę i miód, dodając sól i pieprz.
Na półmisku ułożyłem plastry buraków, na nich rozłożyłem szynkę, ogórka, mandarynki, całość posypałem szczypiorkiem i skropiłem sosem.
Oprószyłem sałatkę solą i pieprzem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-salatka-z-pieczonymi-burakami,122240,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz