Składniki
- 5 buraków
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- szczypta mielonego kminku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy grube końce, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 1 godzinę*. Po tym czasie, delikatnie je studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
* najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.
* najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.
Pokrojone w kostkę cebule szklimy na dwóch łyżkach oleju, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i wszystko przez chwilę smażymy. Do podsmażonej cebulki i jabłka dodajemy starte buraczki, łyżeczkę miodu, dodatkową łyżkę oleju, zakwaszamy octem jabłkowym oraz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Buraczki podajemy jako dodatek do obiadu lub serwujemy jako samodzielną przekąskę :)
źródło: https://smaker.pl/przepis-buraczki-na-cieplo,122176,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz