Składniki
Ciasto:
1 kilogram mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko i żółtko
1/4 szklanki oleju
odrobina soli
Farsz:
1 kilogram sera białego
3 żółtka
2 cukry waniliowe
Cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kilogram mąki
2 szklanki ciepłej wody
1 jajko i żółtko
1/4 szklanki oleju
odrobina soli
Farsz:
1 kilogram sera białego
3 żółtka
2 cukry waniliowe
Cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z serem
- 1. Ser biały ucieramy z żółtkami ,dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- 2. Ciasto cienko wałkujemy szklanką wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .
- 3. Pierogi składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
- 4. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty.
źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-serem-44
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz