Składniki
- botwinka- 1 pęczek
- bulion- 2 litry
- ziemniaki- 5 szt.
- liście laurowe- 3 szt
- ziele angielskie- 4 szt.
- marchew- 1 szt.
- ogórek wężowy- 2 szt.
- śmietana- 2 łyżki
- Ocet
- Cukier
- Sól
- Pieprz
- Koperek- 1 pęczek
Przygotowanie
Bulion zagotuj. Dodaj liście i ziele. Marchew zetrzyj na tarce. Dodaj do wywaru. Botwinkę posiekaj. Dodaj do zupy posiekane łodyżki (bez liści.) Wlej ocet (ja dałam 2 łyżki). Gotuj przez ok. 20 minut. Dołóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do zupy dołóż ogórki i posiekane liście botwiny. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zabiel śmietaną. Dopraw do smaku. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
źródło: https://smaker.pl/przepis-botwina-ze-swiezym-ogorkiem,151612,pobitegarybarbary.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz