Składniki
1 kg małych , młodych ziemniaków1 mała główka młodej kapusty
1 młody por - biała część
1/2 pęczka kopru
2 łyżki masła klarowanego
sól , pieprz
szczypta chili
Sposób przygotowania przepisu:
Młode ziemniaki w kapuście
- 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.
- 2. Pora przekroić na pół , dokładnie opłukać , pokroić w pół plastry.
Kapustę poszatkować.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć pora z kapustą aż zwiędną - 3. Podlać kapustę wodą do wysokości warzyw.
- 4. Po 10 min duszenia dodać ziemniaki oraz koper , doprawić solą , pieprzem chili.
- 5. Składniki delikatnie wymieszać , dusić do całkowitej miękkości.
Podawać gorące np. z kwaśną śmietaną , maślanką lub jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz