Składniki
Farsz:• Pęczek botwinki,
• 200 gram sera ricotta,
• 2 łyżki posiekanego koperku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Oliwa,
• 3/4 łyżki octu
Ciasto:
- Ok 2 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- Ok ¾ szklanki ciepłej wody,
- 1,5 łyżki oleju,
- Szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z botwinką
- 1. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.
- 2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość ogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.
- 3. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz koperek. Całość mieszamy doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.
- 4. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy barwinkowy farsz. - 5. Zlepiamy pierogi.
Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy przytopioną słoniną i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz