Składniki
- biszkopt kakaowy z 7 jajek
- krem:
- masło 25 dag
- masa krówkowa w puszce 1 szt
- żółtko 1 szt
- krokant słonecznikowy:
- słonecznik łuskany 30 dag
- masło 10 dag
- margaryna 5 dag
- cukier 15 dag
- mleko 2 łyżki
Przygotowanie
1. masło, margarynę, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, dodać słonecznik, wymieszać. Wyłożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zapiec w piekarniku na złoto (należy uważać, żeby się nie przypaliło). Wystudzić,
2. masło na krem utrzeć z żółtkiem, dodawać po łyżce masę krówkową,
3. z upieczonego słonecznika odłożyć garść, resztę wymieszać kremem,
4. biszkopt przekroić na pół, dolną część posmarować 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować pozostałym kremem, posypać odłożonym słonecznikiem,
2. masło na krem utrzeć z żółtkiem, dodawać po łyżce masę krówkową,
3. z upieczonego słonecznika odłożyć garść, resztę wymieszać kremem,
4. biszkopt przekroić na pół, dolną część posmarować 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować pozostałym kremem, posypać odłożonym słonecznikiem,
źródło: https://smaker.pl/przepis-ciasto-ze-slonecznikiem,122720,asia67.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz