Składniki
- polędwica ze świeżego dorsza 800 g
- marchewka 2 szt.
- papryka czerwona 2 szt.
- cebula 2 szt.
- pieprz cytrynowy 2 łyżki (bez soli)
- sól 2 łyżeczki
- pieprz czarny 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
- mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
- woda ciepła 200 ml
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki
Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.
źródło: https://smaker.pl/przepis-dorsz-z-warzywami,122764,nemezja.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz