Składniki
Składniki na 7 sztuk:• około 700 gram schabu,
• 0,5 główki małej, młodej kapusty,
• 7 plasterków ulubionej wędliny (szynki),
• 7 połówek pomidorów z oleju,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• ok 2 małe jajka do panierki,
• mąka do panierki,
• bułka tarta do panierki,
• olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Roladki z młodą kapustą
- 1. Kapustę szatkujemy. Rozdrobnioną obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Miękką dokładnie odsączamy. Przygotowaną kapustę dzielimy na 7 części.
- 2. Umyte mięso dzielimy na 7 części (plastry). Każdą część mięsa rozbijamy , formując zgrabne płaty. Tak przygotowane oprószamy przyprawami.
- 3. Na każdą porcję mięsa wykładamy plasterek wędliny. Na wędlinę wykładamy odciśniętą kapustę. Plasterki pomidora przekrawamy na połowę i układamy je na kapuście wzdłuż jednego z brzegów przygotowywanych roladek.
- 4. Brzegi mięsa zawijamy delikatnie do środka i formujemy roladki. Gotowe obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Roladki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. Gotowe przekrawamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz