Składniki
- forma 25×25 cm
- morele około 0,5 kg ( 5 dużych sztuk)
- cukier puder do dekoracji
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec dodajemy mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy. Układamy połówki moreli.
Wstawić do piekarnika i przez około 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.
źródło: https://smaker.pl/przepis-szybkie-ciasto-z-olejem-i-owocowa-niespodzianka,151803,rusty-fork.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz