piątek, 6 kwietnia 2012

Bawarska pieczeń wieprzowa


 
Do przygotowania pieczeni najlepiej użyć szynki lub łopatki. Podczas pieczenia, mięso podlewa się piwem, dzięki czemu zyskuje ciekawy aromat.

Bawarska pieczeń wieprzowa


Składniki: 


  • 2 kg wieprzowiny ze skórą (łopatka lub szynka bez kości) 
  • sól, pieprz, kminek
  • 2 duże cebule 
  • 250 ml gorącej wody 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 litra ciemnego piwa 
  • 1 łyżka smalcu

Sposób wykonania: 


Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem w romby i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut, odwróć mięso i zmniejsz temperaturę do 180 st. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj sos prze sito. Pieczeń podawaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz