Klasyka kuchni angielskiej. Pieczony rostbef, podany z chrupiącymi ciasteczkami - puddingami z Yorkshire, to ciekawe urozmaicenie świątecznego menu.
Rostbef i pudding Yorkshire
Składniki:
Na pudding:
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 20 dag mąki
- sól, pieprz
- 1.5 kg rostbefu (bez kości)
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek stopionego sklarowanego
- masła
- natka do dekoracji
- masło do smażenia
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto puddingowe: jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Zetnij z mięsa błonki. Rostbef natrzyj solą, pieprzem i olejem, obsmaż na maśle z każdej strony. Ułóż na ruszcie piekarnika, w najgrubsze miejsce wetknij termometr do pieczenia. Włóż mięso do piekarnika, piecz 15 minut w temp. 225°C. Na blachę wlej masło, wsuń do piekarnika pod ruszt z mięsem. Zmniejsz temp. do 200°C. Gdy masło się rozgrzeje, wlej ciasto puddingowe. Piecz 20 minut razem z mięsem. Gdy wetknięty w mięso termometr wskaże 50°C, wyjmij mięso i zawiń w folię aluminiową. Podawaj po 10 minutach z porcjami puddingu (pudding można upiec w formie na muffinki).
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz